PROMOCJE

PORADNIA dietetyczna W ŁODZI

Nasi dietetycy

mgr inż. Ewa Góra


Dietetyk kliniczny

Czytaj o lekarzu

Absolwentka Politechniki Łódzkiej wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalizuje się w zaleceniach żywieniowych z zakresu
  • redukcji masy ciała
  • nietolerancji, nadwrażliwości i alergii pokarmowej
  • zespołu jelita nadwrażliwego
  • chorób przewlekłych (nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zaburzeń lipidowych, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)
  • profilaktyki (zapobieganie chorobą cywilizacyjnym)

Główny nacisk kładzie na indywidualne podejście do pacjenta, motywuje do osiągania celu. Swoim pacjentom pomaga zmieniać na stałe „niezdrowe” nawyki żywieniowe poprzez eliminacje nie prawidłowych a wprowadzenie nowych „prawidłowych” nawyków żywieniowych. Wspiera bo rozumie, jak trudno jest przejść przez zmianę pomimo tego, że to zmiana na lepsze. Doświadczenie pracy z pacjentami pokazuje, że zdrowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia powodują redukcję masy ciała, eliminują dolegliwości zdrowotne jak również przyczyniają się do poprawy samopoczucia czyli długiego i radosnego życia. Twierdzi, że nie ma nic bardziej pasjonującego niż łagodzić ból, większej radości niż przywracać zdrowie. Pasja, zdobyta wiedza i duże doświadczenie zawodowe pozwala jej łączyć profesjonalizm z osobistym zaangażowaniem. Indywidualne podejście do każdego pacjenta gwarantuje skuteczność terapii. W życiu zawodowym i prywatnym kieruje się przekonaniem, iż „Ten kto przestaje starać się być lepszym przestaje być dobrym”.

mgr Kędziak Barbara


Dietetyk

Czytaj o lekarzu

Zagadnieniami związanymi ze zdrowym odżywianiem interesuje się od zawsze. Jest absolwentką studiów dietetycznych Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu o specjalności psychodietetyka, która jest szczególnie bliska jej sercu.

Specjalizuje się:

w edukacji zdrowych nawyków żywieniowych, udziela konsultacji w zakresie nadwagi, otyłości i takich chorobach jak:

  • cukrzyca
  • choroby układu krążenia
  • hashimoto
  • choroby ze strony układu pokarmowego

Swoją wiedzę pogłębia na bieżąco poprzez uczestnictwo w konferencjach naukowych z zakresu problematyki otyłości i innych chorób dietozależnych oraz korzystając ze specjalistycznej literatury.

Jako absolwentka studiów podyplomowych z zakresu Life Coachingu na Uniwersytecie Łódzkim rozumie indywidualne słabości pacjenta, daje wsparcie i potrafi zainspirować do znalezienia w sobie motywacji, nowych strategii myślenia i działania w aspekcie m.in. zdrowego życia. Wydobywa mocne strony pacjenta, które pomagają pokonać bariery i ograniczenia w celu osiągnięcia właściwego celu dotyczącego diety i zdrowego stylu żywienia.

Dzięki ukończonemu kursowi redukcji stresu Mindfulness MBSR – zachęca do uważnego jedzenia wartościowych produktów, dzięki którym możemy cieszyć się lepszym smakiem, zapachem, a przede wszystkim lepszym samopoczuciem i zdrowiem.

Jako propagatorka zdrowego stylu życia prowadzi autorskie warsztaty dla szkół, gdzie poprzez eksperymenty i doświadczenia m.in. uczy dzieci wartości odżywczych produktów, co spotyka się z ogromnym entuzjazmem ze strony młodych uczestników.

Ponadto współpracuje z rodzicami dzieci chorych na mukowiscydozę, poprzez prowadzenie warsztatów i spotkań edukacyjnych w zakresie żywienia chorych.

W ramach współpracy z Centrum Pomocy Psychologicznej Dziecka i Rodziny konsultuje przypadki dzieci z zaburzeniami odżywiania poprzez praktyczne wskazówki i edukację rodziców.


Na co dzień jest mamą trójki dzieci, zapaloną podróżniczką, którą fascynuje kultura azjatycka. Miłośniczka jogi, uważnego życia i medytacji.

mgr Magdalena Makarowska


biotechnolog, dietetyk

Czytaj o lekarzu

Autorka poradników autorka serii poradników o zdrowym odżywianiu: "Jedz pysznie, chudnij cudnie"...

Posiada szkolenia potwierdzone certyfikatem MEN – w Centrum kształcenia kadr sportowych Olimpiakos” - „Żywienie i suplementacja w sporcie", „Żywienie i odchudzanie dzieci i młodzieży", „Żywienie w stanach chorobowych",oraz szkolenia Polskiego Towarzystwa Dietetycznego - Bilansowanie diet roślinnych w teorii i praktyce”. Autorka projektu edukacyjnego dla dzieci w wieku przedszkolnym” Rosnę zdrowo bo wiem co jem”. Organizatorka warsztatów kulinarnych w przedszkolach, szkołach i innych placówkach.

Autorka jadłospisów dla cateringu dietetycznego Food Market - bilansowanie diet dla dzieci w przedszkolach, żłobkach, szkołach, dla sportowców, dla osób na dietach odchudzających, dla osób na dietach roślinnych.

Wykładowca na warsztatach w ramach projektu Aktywna Położna oraz Planeta Dziecko, autorka artykułów na temat zdrowego odżywiania w magazynie Moda na Zdrowie .

Certyfikowany Członek Zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem Doradca Żywieniowy oraz Polskiego Towarzystwa Dietetycznego .

Gość programów TVN - DDTVN, Stylowy Magazyn i Pytanie na śniadanie TVP2.

Na co dzień zajmuje się układaniem indywidualnych planów dietetycznych zarówno dla dzieci jak i dorosłych, dla osób z problemami z nadwagą oraz przy problemach zdrowotnych.

Pasjonatka diet roślinnych.

Dietetyka

Dietetyka - dziedzina nauki zajmująca się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób. Łączy wiedzę takich nauk, jak: biochemia, fizjologia i patofizjologia, psychologia, technologia żywności i techniki przyrządzania pożywienia.

Dzięki badaniom naukowym z zakresu dietetyki, możliwe jest wskazywanie zagrożeń, wynikających z niewłaściwego odżywiania, weryfikacja dotychczasowych poglądów oraz określenie konkretnych zaleceń i diet w niektórych stanach chorobowych. Jest to szczególnie istotne w społeczeństwach wysokorozwiniętych, gdzie coraz bardziej powszechne stają się schorzenia wynikające z zaburzeń przemian metabolicznych.

Partnerzy