PROMOCJE

PORADNIA dietetyczna W ŁODZI

Nasi dietetycy

mgr inż. Ewa Góra


Dietetyk kliniczny

Czytaj o lekarzu

Absolwentka Politechniki Łódzkiej wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalizuje się w zaleceniach żywieniowych z zakresu
  • redukcji masy ciała
  • nietolerancji, nadwrażliwości i alergii pokarmowej
  • zespołu jelita nadwrażliwego
  • chorób przewlekłych (nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zaburzeń lipidowych, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)
  • profilaktyki (zapobieganie chorobą cywilizacyjnym)

Główny nacisk kładzie na indywidualne podejście do pacjenta, motywuje do osiągania celu. Swoim pacjentom pomaga zmieniać na stałe „niezdrowe” nawyki żywieniowe poprzez eliminacje nie prawidłowych a wprowadzenie nowych „prawidłowych” nawyków żywieniowych. Wspiera bo rozumie, jak trudno jest przejść przez zmianę pomimo tego, że to zmiana na lepsze. Doświadczenie pracy z pacjentami pokazuje, że zdrowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia powodują redukcję masy ciała, eliminują dolegliwości zdrowotne jak również przyczyniają się do poprawy samopoczucia czyli długiego i radosnego życia. Twierdzi, że nie ma nic bardziej pasjonującego niż łagodzić ból, większej radości niż przywracać zdrowie. Pasja, zdobyta wiedza i duże doświadczenie zawodowe pozwala jej łączyć profesjonalizm z osobistym zaangażowaniem. Indywidualne podejście do każdego pacjenta gwarantuje skuteczność terapii. W życiu zawodowym i prywatnym kieruje się przekonaniem, iż „Ten kto przestaje starać się być lepszym przestaje być dobrym”.

Dietetyka

Dietetyka - dziedzina nauki zajmująca się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób. Łączy wiedzę takich nauk, jak: biochemia, fizjologia i patofizjologia, psychologia, technologia żywności i techniki przyrządzania pożywienia.

Dzięki badaniom naukowym z zakresu dietetyki, możliwe jest wskazywanie zagrożeń, wynikających z niewłaściwego odżywiania, weryfikacja dotychczasowych poglądów oraz określenie konkretnych zaleceń i diet w niektórych stanach chorobowych. Jest to szczególnie istotne w społeczeństwach wysokorozwiniętych, gdzie coraz bardziej powszechne stają się schorzenia wynikające z zaburzeń przemian metabolicznych.

Partnerzy