2023-01-21T11:31:33+01:00
Lek. med. Paweł Jałmużna

Dietetyk

Opłać wizytę onlineOpłać wizytę onlineOpłać wizytę onlineOpłać wizytę online

mgr Adrian Kwaśny

Magister dietetyki, edukator zdrowia, prelegent szkoleń, wykładowca akademicki w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Autor artykułów w renomowanych czasopismach dla dietetyków. Wykorzystując indywidualne podejście pomaga w problemach dotyczących nadwagi i otyłości.

Jego zainteresowania skupiają się wokół dietetyki ogólnej i klinicznej, ze szczególnym uwzględnieniem dietoterapii nadwagii i otyłości, chorób autoimmunologicznych, metabolicznych oraz profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób układu krążenia. Systematycznie pogłębia wiedzę dotyczącą żywienia oraz zdrowego stylu życia uczestnicząc w konferencjach i szkoleniach organizowanych przez stowarzyszenia naukowe zarówno jako uczestnik, jak i prelegent. Współpracując z Pacjentami pomaga im poprawić stan zdrowia i osiągnąć wyznaczone cele w oparciu o doniesienia naukowe i aktualny stan wiedzy.

I wizyta – konsultacja dietetyczna:

  • Analiza składu ciała metodą bioimpedancji oraz omówienie wyników
  • Wywiad medyczno – żywieniowy
  • ocena i modyfikacja zwyczajów na podstawie dzienniczka żywieniowego
  • zaplanowanie strategii postępowania
  • ogólne zalecenia dietetyczne wraz z listą produktów*
  • *nie dotyczy pacjentów zakwalifikowanych do dietoterapii

 

I wizyta + jadłospis 7 dniowy wymiennikowy*:

  • Analiza składu ciała oraz omówienie wyników
  • Wywiad medyczno – żywieniowy
  • ocena i modyfikacja zwyczajów na podstawie dzienniczka żywieniowego
  • zaplanowanie strategii postępowaia
  • ogólne zalecenia dietetyczne wraz z listą produktów*
  • przykładowy 7-dniowy jadłospis wymiennikowy*
  • *nie dotyczy pacjentów zakwalifikowanych do dietoterapii
  •  

Wizyta kontrolna:

  • Analiza składu ciała metodą bioimpedancji oraz omówienie wyników
  • Ocena postępów
  • Zaplanowanie dalszej strategii postępowania
  • Wydanie kolejnych zaleceń

 

Wizyta kontrolna + 7 dniowy jadłospis wymiennikowy*:

  • Analiza składu ciała metodą bioimpedancji oraz omówienie wyników
  • Ocena postępów
  • Zaplanowanie dalszej strategii postępowania
  • Wydanie kolejnych zaleceń
  • przykładowy 7-dniowy jadłospis wymiennikowy*
  • *nie dotyczy pacjentów zakwalifikowanych do dietoterapii

Indywidualny plan żywieniowy:

  • 14 dniowy jadłospis indywidualny (dietoterapia) 170 zł
  • 7 dniowy jadłospis indywidualny (dietoterapia) 120 zł
2021-12-06T16:27:24+01:00

mgr Wiktor Burcew

Jest absolwentem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi i Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Zajmuje się problematyką żywienia osób z chorobami przewodu pokarmowego, nietolerancjami pokarmowymi, jak również diagnostyką i terapią przerostu flory bakteryjnej jelit. Zauważalnie rosnący poziom stresu i lęku u pacjentów wymaga szerszego spojrzenia na problematykę żywienia. W związku z tym w swojej pracy wykorzystuje również elementy psychodietetyki, aby skutecznie wspierać swoich pacjentów między innymi w terapii:

  • otyłości (wprowadzenie do zmiany, motywacja, zmiana nawyków żywieniowych)
  • niezdrowych zachowań żywieniowych (np. wybiórczość pokarmowa)
  • bólu brzucha, biegunek, wzdęć- wywołanych stresem, lękiem, zaburzeniami odżywiania się
  • jadłowstrętu i bulimii psychicznej (aspekt medyczny i psychologiczny)
  • pozostałych zaburzeniach odżywiania się (napady objadania się, ortoreksja, syndrom jedzenia nocnego)
  • poprawa nastroju poprzez żywienie i celowaną probiotykoterapię
2023-01-27T14:08:14+01:00
Lek. med. Paweł Jałmużna

Dietetyk

Opłać wizytę online

Dr n. med. Aleksandra Błońska

Dr n. med. Aleksandra Błońska to dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem. W 2012 roku ukończyła Dietetykę na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi uzyskując tytuł magistra. Skończyła także Studia Podyplomowe Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie. 5 grudnia 2017 roku otrzymała tytuł naukowy doktora nauk medycznych.

Odbyła staż zagraniczny na stanowisku dietetyka w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Paryżu (AP – HP Hospital Universitaire Pitie – Salpetiere, Paris, France).

Od 2015 r. pracuje w Szpitalu USK im. WAM jako dietetyk oraz jest zatrudniona na Uniwersytecie Medycznym na stanowisku asystent. Na Oddziale Chirurgii Gastroenterologicznej, Onkologicznej i Ogólnej w Szpitalu USK im. Norberta Barlickiego pomagała pacjentom po zabiegach bariatrycznych w zmianie nawyków żywieniowych.

Od 2012 roku Pani Doktor prowadzi zajęcia ze studentami Dietetyki. Od 2017 r. jest wykładowcą na Akademii Humanistyczno – Ekonomicznej w Łodzi. Prowadzi również szkolenia na temat prawidłowego odżywiania, nadwagi i otyłości.Posługuje się językiem angielski i francuskim.

2023-03-24T00:08:51+01:00
mgr Kędziak Barbara

Dietetyk, Psychodietetyk

Opłać wizytę onlineOpłać wizytę online

Mgr Barbara Kędziak

Zagadnieniami związanymi ze zdrowym odżywianiem interesuje się od zawsze. Jest absolwentką studiów dietetycznych Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu o specjalności psychodietetyka, która jest szczególnie bliska jej sercu.

Specjalizuje się:

w edukacji zdrowych nawyków żywieniowych, udziela konsultacji w zakresie nadwagi, otyłości i takich chorobach jak:

  • cukrzyca
  • choroby układu krążenia
  • hashimoto
  • choroby ze strony układu pokarmowego

Swoją wiedzę pogłębia na bieżąco poprzez uczestnictwo w konferencjach naukowych z zakresu problematyki otyłości i innych chorób dietozależnych oraz korzystając ze specjalistycznej literatury.

Jako absolwentka studiów podyplomowych z zakresu Life Coachingu na Uniwersytecie Łódzkim rozumie indywidualne słabości pacjenta, daje wsparcie i potrafi zainspirować do znalezienia w sobie motywacji, nowych strategii myślenia i działania w aspekcie m.in. zdrowego życia. Wydobywa mocne strony pacjenta, które pomagają pokonać bariery i ograniczenia w celu osiągnięcia właściwego celu dotyczącego diety i zdrowego stylu żywienia.

Dzięki ukończonemu kursowi redukcji stresu Mindfulness MBSR – zachęca do uważnego jedzenia wartościowych produktów, dzięki którym możemy cieszyć się lepszym smakiem, zapachem, a przede wszystkim lepszym samopoczuciem i zdrowiem.

Jako propagatorka zdrowego stylu życia prowadzi autorskie warsztaty dla szkół, gdzie poprzez eksperymenty i doświadczenia m.in. uczy dzieci wartości odżywczych produktów, co spotyka się z ogromnym entuzjazmem ze strony młodych uczestników.

Ponadto współpracuje z rodzicami dzieci chorych na mukowiscydozę, poprzez prowadzenie warsztatów i spotkań edukacyjnych w zakresie żywienia chorych.

W ramach współpracy z Centrum Pomocy Psychologicznej Dziecka i Rodziny konsultuje przypadki dzieci z zaburzeniami odżywiania poprzez praktyczne wskazówki i edukację rodziców.

Na co dzień jest mamą trójki dzieci, zapaloną podróżniczką, którą fascynuje kultura azjatycka. Miłośniczka jogi, uważnego życia i medytacji.

2023-03-24T00:08:10+01:00
mgr Magdalena Makarowska

Biotechnolog, Dietetyk

Opłać wizytę online

Mgr Magdalena Makarowska

Autorka poradników autorka serii poradników o zdrowym odżywianiu: “Jedz pysznie, chudnij cudnie”…

Posiada szkolenia potwierdzone certyfikatem MEN – w Centrum kształcenia kadr sportowych Olimpiakos” – „Żywienie i suplementacja w sporcie”, „Żywienie i odchudzanie dzieci i młodzieży”, „Żywienie w stanach chorobowych”,oraz szkolenia Polskiego Towarzystwa Dietetycznego – Bilansowanie diet roślinnych w teorii i praktyce”. Autorka projektu edukacyjnego dla dzieci w wieku przedszkolnym” Rosnę zdrowo bo wiem co jem”. Organizatorka warsztatów kulinarnych w przedszkolach, szkołach i innych placówkach.

Autorka jadłospisów dla cateringu dietetycznego Food Market – bilansowanie diet dla dzieci w przedszkolach, żłobkach, szkołach, dla sportowców, dla osób na dietach odchudzających, dla osób na dietach roślinnych.

Wykładowca na warsztatach w ramach projektu Aktywna Położna oraz Planeta Dziecko, autorka artykułów na temat zdrowego odżywiania w magazynie Moda na Zdrowie .

Certyfikowany Członek Zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem Doradca Żywieniowy oraz Polskiego Towarzystwa Dietetycznego .

Gość programów TVN – DDTVN, Stylowy Magazyn i Pytanie na śniadanie TVP2.

Na co dzień zajmuje się układaniem indywidualnych planów dietetycznych zarówno dla dzieci jak i dorosłych, dla osób z problemami z nadwagą oraz przy problemach zdrowotnych.

Pasjonatka diet roślinnych.

Dietetyka Łódź poradnia

Dietetyka

Dietetyka – dziedzina nauki zajmująca się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób. Łączy wiedzę takich nauk, jak: biochemia, fizjologia i patofizjologia, psychologia, technologia żywności i techniki przyrządzania pożywienia.
Dzięki badaniom naukowym z zakresu dietetyki, możliwe jest wskazywanie zagrożeń, wynikających z niewłaściwego odżywiania, weryfikacja dotychczasowych poglądów oraz określenie konkretnych zaleceń i diet w niektórych stanach chorobowych. Jest to szczególnie istotne w społeczeństwach wysokorozwiniętych, gdzie coraz bardziej powszechne stają się schorzenia wynikające z zaburzeń przemian metabolicznych.