2024-04-30T18:05:58+02:00
Lek. med. Paweł Jałmużna

Dietetyk

Zapisz się
Opłać wizytę online Opłać wizytę online Opłać wizytę online Opłać wizytę online
Umów e-wizytę
Czytaj więcej

Dr n. med. i n. o zdr. Adrian Kwaśny

Absolwent studiów licencjackich i magisterskich na kierunku dietetyka – Uniwersytet Medyczny w Łodzi oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, prelegent szkoleń, wykładowca akademicki. Z wyróżnieniem uzyskał stopień naukowy doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii. Wykorzystując indywidualne podejście pomaga w problemach dotyczących nadwagi i otyłości. Jego zainteresowania skupiają się wokół dietetyki ogólnej i klinicznej, ze szczególnym uwzględnieniem dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz autoimmunologicznych. Systematycznie pogłębia wiedzę dotyczącą żywienia oraz zdrowego stylu życia uczestnicząc w konferencjach i szkoleniach organizowanych przez stowarzyszenia naukowe zarówno jako uczestnik, jak i prelegent. Współpracując z Pacjentami pomaga im poprawić stan zdrowia i osiągnąć wyznaczone cele w oparciu o doniesienia naukowe i aktualny stan wiedzy.

I wizyta – konsultacja dietetyczna:

  • Analiza składu ciała metodą bioimpedancji oraz omówienie wyników
  • Wywiad medyczno – żywieniowy
  • ocena i modyfikacja zwyczajów na podstawie dzienniczka żywieniowego
  • zaplanowanie strategii postępowania
  • ogólne zalecenia dietetyczne wraz z listą produktów*
  • *nie dotyczy pacjentów zakwalifikowanych do dietoterapii

 

I wizyta + jadłospis 7 dniowy wymiennikowy*:

  • Analiza składu ciała oraz omówienie wyników
  • Wywiad medyczno – żywieniowy
  • ocena i modyfikacja zwyczajów na podstawie dzienniczka żywieniowego
  • zaplanowanie strategii postępowaia
  • ogólne zalecenia dietetyczne wraz z listą produktów*
  • przykładowy 7-dniowy jadłospis wymiennikowy*
  • *nie dotyczy pacjentów zakwalifikowanych do dietoterapii
  •  

Wizyta kontrolna:

  • Analiza składu ciała metodą bioimpedancji oraz omówienie wyników
  • Ocena postępów
  • Zaplanowanie dalszej strategii postępowania
  • Wydanie kolejnych zaleceń

 

Wizyta kontrolna + 7 dniowy jadłospis wymiennikowy*:

  • Analiza składu ciała metodą bioimpedancji oraz omówienie wyników
  • Ocena postępów
  • Zaplanowanie dalszej strategii postępowania
  • Wydanie kolejnych zaleceń
  • przykładowy 7-dniowy jadłospis wymiennikowy*
  • *nie dotyczy pacjentów zakwalifikowanych do dietoterapii

Indywidualny plan żywieniowy:

  • 14 dniowy jadłospis indywidualny (dietoterapia) 170 zł
  • 7 dniowy jadłospis indywidualny (dietoterapia) 120 zł
Zwiń opis
2021-12-06T16:27:24+01:00
Lek. med. Paweł Jałmużna

Dietetyk

Zapisz się
Umów e-wizytę

mgr Wiktor Burcew

Jest absolwentem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi i Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Zajmuje się problematyką żywienia osób z chorobami przewodu pokarmowego, nietolerancjami pokarmowymi, jak również diagnostyką i terapią przerostu flory bakteryjnej jelit. Zauważalnie rosnący poziom stresu i lęku u pacjentów wymaga szerszego spojrzenia na problematykę żywienia. W związku z tym w swojej pracy wykorzystuje również elementy psychodietetyki, aby skutecznie wspierać swoich pacjentów między innymi w terapii:

  • otyłości (wprowadzenie do zmiany, motywacja, zmiana nawyków żywieniowych)
  • niezdrowych zachowań żywieniowych (np. wybiórczość pokarmowa)
  • bólu brzucha, biegunek, wzdęć- wywołanych stresem, lękiem, zaburzeniami odżywiania się
  • jadłowstrętu i bulimii psychicznej (aspekt medyczny i psychologiczny)
  • pozostałych zaburzeniach odżywiania się (napady objadania się, ortoreksja, syndrom jedzenia nocnego)
  • poprawa nastroju poprzez żywienie i celowaną probiotykoterapię
2023-12-28T17:22:47+01:00
Lek. med. Paweł Jałmużna

Dietetyk

Zapisz się
Opłać wizytę online
Umów e-wizytę
Czytaj więcej

Dr n. med. Aleksandra Błońska

Dr n. med. Aleksandra Błońska to dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem. W 2012 roku ukończyła Dietetykę na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi uzyskując tytuł magistra. Skończyła także Studia Podyplomowe Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie. 5 grudnia 2017 roku otrzymała tytuł naukowy doktora nauk medycznych.

Odbyła staż zagraniczny na stanowisku dietetyka w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Paryżu (AP – HP Hospital Universitaire Pitie – Salpetiere, Paris, France).

Od 2015 r. pracuje w Szpitalu USK im. WAM jako dietetyk oraz jest zatrudniona na Uniwersytecie Medycznym na stanowisku asystent. Na Oddziale Chirurgii Gastroenterologicznej, Onkologicznej i Ogólnej w Szpitalu USK im. Norberta Barlickiego pomagała pacjentom po zabiegach bariatrycznych w zmianie nawyków żywieniowych.

Od 2012 roku Pani Doktor prowadzi zajęcia ze studentami Dietetyki. Od 2017 r. jest wykładowcą na Akademii Humanistyczno – Ekonomicznej w Łodzi. Prowadzi również szkolenia na temat prawidłowego odżywiania, nadwagi i otyłości.Posługuje się językiem angielski i francuskim.

Zwiń opis
2023-03-24T00:08:51+01:00
mgr Kędziak Barbara

Dietetyk, Psychodietetyk

Zapisz się
Opłać wizytę online Opłać wizytę online
Czytaj więcej

Mgr Barbara Kędziak

Zagadnieniami związanymi ze zdrowym odżywianiem interesuje się od zawsze. Jest absolwentką studiów dietetycznych Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu o specjalności psychodietetyka, która jest szczególnie bliska jej sercu.

Specjalizuje się:

w edukacji zdrowych nawyków żywieniowych, udziela konsultacji w zakresie nadwagi, otyłości i takich chorobach jak:

  • cukrzyca
  • choroby układu krążenia
  • hashimoto
  • choroby ze strony układu pokarmowego

Swoją wiedzę pogłębia na bieżąco poprzez uczestnictwo w konferencjach naukowych z zakresu problematyki otyłości i innych chorób dietozależnych oraz korzystając ze specjalistycznej literatury.

Jako absolwentka studiów podyplomowych z zakresu Life Coachingu na Uniwersytecie Łódzkim rozumie indywidualne słabości pacjenta, daje wsparcie i potrafi zainspirować do znalezienia w sobie motywacji, nowych strategii myślenia i działania w aspekcie m.in. zdrowego życia. Wydobywa mocne strony pacjenta, które pomagają pokonać bariery i ograniczenia w celu osiągnięcia właściwego celu dotyczącego diety i zdrowego stylu żywienia.

Dzięki ukończonemu kursowi redukcji stresu Mindfulness MBSR – zachęca do uważnego jedzenia wartościowych produktów, dzięki którym możemy cieszyć się lepszym smakiem, zapachem, a przede wszystkim lepszym samopoczuciem i zdrowiem.

Jako propagatorka zdrowego stylu życia prowadzi autorskie warsztaty dla szkół, gdzie poprzez eksperymenty i doświadczenia m.in. uczy dzieci wartości odżywczych produktów, co spotyka się z ogromnym entuzjazmem ze strony młodych uczestników.

Ponadto współpracuje z rodzicami dzieci chorych na mukowiscydozę, poprzez prowadzenie warsztatów i spotkań edukacyjnych w zakresie żywienia chorych.

W ramach współpracy z Centrum Pomocy Psychologicznej Dziecka i Rodziny konsultuje przypadki dzieci z zaburzeniami odżywiania poprzez praktyczne wskazówki i edukację rodziców.

Na co dzień jest mamą trójki dzieci, zapaloną podróżniczką, którą fascynuje kultura azjatycka. Miłośniczka jogi, uważnego życia i medytacji.

Zwiń opis
2024-03-12T08:26:51+01:00
mgr Magdalena Makarowska

Dietetyk kliniczny,
dietetyk bariatryczny, psychodietetyk

Zapisz się
Opłać wizytę online
Umów e-wizytę
Czytaj więcej

Mgr Magdalena Makarowska

Mgr Magdalena Makarowska, dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk bariatryczny, psychodietetyk, biotechnolog, pedagog , autorka serii poradników “Dieta w insulinooporności” i wielu innych z zakresu zdrowego odżywiania. Prowadzi dietoterapię młodzieży i dorosłych z zaburzeniami odżywiania.

Specjalista SOIT członek Fundacji – Insulinooporność zdrowa dieta , zdrowe życie , której głównym zadaniem jest bez wątpienia profilaktyka cukrzycy typu 2.

Certyfikowany Członek Zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem Doradca Żywieniowy oraz przede wszystkim Polskiego Towarzystwa Dietetycznego PTD . Członek zwyczajny Studenckiego Towarzystwa Naukowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Dietetyka spersonalizowana –  Pomaga pacjentom w zakresie dietoterapii w ciąży, insulinooporności, cukrzycy typu 2, PCOS, SIBO, RZS, niedoczynności tarczycy, Hashimoto, hipercholesterolemi, nadciśnieniu , dnie moczanowej oraz schorzeniom związanym z chorobami cywilizacyjnymi oraz dysfunkcjami przewodu pokarmowego.  Zajmuje się edukacja żywieniową dla dzieci i młodzieży. Certyfikowana specjalistka w zakresie żywienia pacjentów po operacjach bariatrycznych.

Skończone Uczelnie :

  • Uniwersytetu Łódzkiego, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek: fizjologia- biotechnologia – stopień magistra
  • WSNS Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Lublinie – Dietetyka i planowanie żywienia
  • WUM Warszawskiego Uniwersytetu  Medycznego – Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych
  • UMED Medycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wydział Nauk o Zdrowiu – kierunek Dietetyka – stopień magistra
  • w 2021 r obroniłam pracę magisterską pod tytułem : ” Ocena czynników ryzyka w grupie pacjentów z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 oraz wpływ wybranych modeli żywienia na zapobieganie insulinooporności i cukrzycy typu 2″ w Zakładzie Żywienia i Epidemiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
  • Uniwersytet SWPS Warszawa – Psychodietetyka
Zwiń opis

Dietetyka Łódź poradnia

Dietetyka

Dietetyka – dziedzina nauki zajmująca się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób. Łączy wiedzę takich nauk, jak: biochemia, fizjologia i patofizjologia, psychologia, technologia żywności i techniki przyrządzania pożywienia.
Dzięki badaniom naukowym z zakresu dietetyki, możliwe jest wskazywanie zagrożeń, wynikających z niewłaściwego odżywiania, weryfikacja dotychczasowych poglądów oraz określenie konkretnych zaleceń i diet w niektórych stanach chorobowych. Jest to szczególnie istotne w społeczeństwach wysokorozwiniętych, gdzie coraz bardziej powszechne stają się schorzenia wynikające z zaburzeń przemian metabolicznych.