PORADNIA GASTROLOGICZNA W ŁODZI

Gastrolog Łódź 2018-04-09T17:42:00+00:00
Dr n. med Ewa Walecka-Kapica

Gastrolog, Gastroenterolog

Zapisz się

Dr n. med. Ewa Walecka-Kapica

Dr n. med. Ewa Walecka–Kapica należy do grona doświadczonych pracowników Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła Akademię Medyczną w 1994 roku. W 2002 roku uzyskała tytuł doktora nauk medycznych na podstawie rozprawy: „Wpływ zakażenia Helicobacter pylori na mikrokrążenie w błonie śluzowej żołądka oraz stężenie tlenku azotu i anionorodnika ponadtlenkowego w surowicy krwi u osób z przewlekłym aktywnym zapaleniem błony śluzowej żołądka”.Jest specjalistą II stopnia z zakresu chorób wewnętrznych oraz specjalistą gastroenterologiem.

Zajmuje się diagnostyką i leczeniem pacjentów w Klinice Gastroenterologii Uniwersytetu Medycznego Centralnego Szpitala Klinicznego im. WAM, gdzie pracuje od początku swojej pracy zawodowej. Swe zainteresowania zawodowe rozwija przede wszystkim w zakresie nieswoistych chorób zapalnych jelit (choroba Leśniowskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), chorób czynnościowych przewodu pokarmowego a także chorób związanych z zakażeniem H. pylori. Uczestniczyła w wielu międzynarodowych programach klinicznych, dotyczących między innymi terapii biologicznych w nieswoistych zapaleniach jelit a także nowoczesnych metod terapii zespołu jelita nadwrażliwego; licznych kursach i konferencjach krajowych i międzynarodowych. Od wielu lat wykonuje badania ultrasonograficzne jamy brzusznej a także badania endoskopowe górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Przez dwa lata prowadziła także z ramienia Kliniki Gastroenterologii poradnictwo drogą internetową dla pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego.

Dodatkową, nie mniej ważną dziedziną zainteresowań jest dietetyka i żywienie kliniczne. Doświadczenia w tym zakresie zdobywała na licznych szkoleniach i kursach krajowych i zagranicznych (m. in. w USA – w Johns Hopkins University of Baltimore). Ukończyła również międzynarodowy kurs SCOPE prowadzony przez Founding and European SCOPE, dotyczący roli przewodu pokarmowego w otyłości.
Jest autorką 58 publikacji oryginalnych, artykułów poglądowych i przeglądowych oraz rozdziałów w podręcznikach. Ponadto jest promotorem i recenzentem licznych prac licencjackich i magisterskich na Wydziale Nauk o Zdrowiu Kierunku Dietetyki.

Dr n. med Ewa Walecka-Kapica

Gastrolog

Zapisz się

Lek med. Katarzyna Winter

Lek med. Katarzyna Winter jest absolwentką Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Studia ukończyła w 2008 roku z wyróżnieniem. W trakcie trwania studiów była związana z Kliniką Chorób Przewodu Pokarmowego Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. Norberta Barlickiego w Łodzi, jako studentka indywidualnego toku studiów. Po uzyskaniu dyplomu i odbyciu stażu podyplomowego pozostała, w charakterze starszego asystenta, w Klinice Chorób Przewodu Pokarmowego Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. N. Barlickiego w Łodzi. Ukończyła również Studia Doktoranckie ww. klinice.

W 2015 roku ukończyła specjalizację z chorób wewnętrznych i rozpoczęła specjalizację z gastroenterologii. Jest członkiem Polskiego Klubu Trzustkowego, Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego, European Pancreatic Club oraz Polskiego Towarzystwa Profilaktyki Chorób Nowotworowych Przewodu Pokarmowego.

Zainteresowania zawodowe Pani doktor skupiają się wokół diagnostyki i leczenia ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki oraz raka tego narządu, jak również chorób dróg żółciowych. Każdego roku uaktualnia swoją wiedzę medyczną i prezentuje swoje prace naukowe na licznych konferencjach gastroenterologicznych krajowych i zagranicznych m.in.: United European Gastroenterology Week, European Pancreatic Club Meeting, Digestive Disease Week.

Jest również autorką publikacji w polskich i zagranicznych czasopismach, jak również autorką rozdziałów książek z zakresu gastroenterologii.

Dr n. med Ewa Walecka-Kapica

Gastrolog

Zapisz się

Lek. Milena Padysz

Lek. Milena Padysz ukończyła w 2010 roku Wydział Wojskowo-Lekarski na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Od początku swojej praktyki zawodowej związana jest z Kliniką Gastroenterologii Uniwersytetu Medycznego, Centralnego Szpitala Klinicznego im. WAM. Od 2017 roku specjalista chorób wewnętrznych, wkrótce rozpocznie specjalizację z gastroenterologii.

Od 2012 roku rozpoczęła studia doktoranckie na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Obecnie przygotowuje się do obrony pracy doktorskiej pt: ” Ocena wybranych parametrów stanu zapalnego w korelacji z obrazem klinicznym choroby Leśniowskiego-Crohna”.

Podczas pracy w Klinice Gastroenterologii zajmuje się rozpoznawaniem i leczeniem chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza nieswoistych chorób zapalnych jelit, choroby uchyłkowej jelita grubego, zaburzeń czynnościowych jelit, a także chorób przełyku, żołądka, pęcherzyka żółciowego i trzustki.

W 2014 i 2015 roku ukończyła szkolenia w Roztoczańskiej Szkole Ultrasonografii w zakresie diagnostyki ultrasonograficznej narządów jamy brzusznej. 

Prowadzi wykłady i zajęcia kliniczne ze studentami Wydziału Wojskowo-Lekarskiego. Jest także jednym z opiekunów studenckiego koła naukowego przy Klinice Gastroenterologii.

Jest autorem publikacji w czasopismach polskich i zagranicznych. Bierze udział w wielu konferencjach naukowych w Polsce i za granicą. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii.

Alergologia Łódź poradnia

Gastrolog

Gastrologia – dział medycyny, zajmujący się leczeniem chorób układu pokarmowego, a w szczególności chorób żołądka, przełyku, wątroby, trzustki, jelit i dróg zółciowych.
Kiedy warto udać się do gastrologa?

W dzisiejszym pościechu coraz rzadziej dbamy o prawidłowe odżywianie, co niestety przekłada się na „popularność” gastrologów.
Kiedy tylko zauważymy u siebie niepokojące objawy gastryczne, nie warto czekać, lepiej jak najszybciej udać się do gastrologa. Nie zawsze muszą się z tym wiązać uciążliwe badania, czasem sam wywiad i dobrze dobrane leki są w stanie znacznie polepszyć nasz stan zdrowia.
Lepiej nie lekceważyć chorób układu pokarmowego

Zdarza się, że objawy, które początkowo wydają się niegroźnymi niestrawnościami, mogą być początkiem poważniejszego schorzenia np. nowotworów.
Dlatego lepiej nie bać się legend o nieprzyjemnych badaniach i badać się regularnie. Nie tylko poprawi to funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, ale również podniesie nasz komfort życia, a czasem może nawet je uratować.